När ni väljer storlek på ert växthus finns det lite olika sätt att tänka och planera.
Ett rätt effektivt sätt är: hur många plantor ni vill ha? Räkna med att ni får plats med ca 1,5-2,5 tomatplantor/kvm. Men glöm då inte att räkna bort yta för dörrar, gångar etc.
Mät gärna upp platsen där ni planerar att bygga växthuset och markera med pinnar och snören så får ni en bättre uppfattning om storleken och hur det kommer passa in på tomten. Ni kommer bli förvånade när ni har buggt att det känns mycket större än ytan ni har mätt upp.
Vår erfarenhet är att man aldrig ångrar att man köpte ett lite större växthus. Det blir bättre plats för det man vill odla och man behöver inte tränga sig in genom en djungel. Växterna behöver också luft omkring sig för att undgå att angripas av mögel i den fuktiga miljön. Dessutom har växthus en tendens att vilja fyllas av alla möjliga roliga plantor och idéer... vad sägs om att odla lite snygga snittblommor, eller ett par extra krukor basilika att ha som "gå bort"-presenter, förodling av grödor till kökslandet och uppdrivning av perenner inför nästa trädgårdssäsong...
Skulle ni efter en tid känna att växthuset är för litet så går alla modeller att bygga ut på längden.
Tips på planlösningar
Hur inreder man ett Tunnelväxthus?
När tunnelväxthuset väl är på plats så kommer det roliga jobbet att skapa en bra inredning som passar för dina behov och det som du vill odla.
Det finns några olika lösningar som har sina för och nackdelar.
- Odling i låga bäddar - direkt i jorden
- Odling i lådor
- Odling i krukor
Odling i låga bäddar / direkt i jorden
Fördelen med den här metoden är att du inte behöver mer förberedelser än att gräva och jordförbättra. De djupa bäddarna håller fukten bra och med rätt jordförbättring så kan det ge en fantastisk odlingsjord.
Nackdelar
- Mer yta att rensa
- Ogräsrötter och trädrötter letar sig gärna in i bäddarna
- Det tar längre tid att få varma bäddar på våren
- Svårt att byta jord om det kommer in skadedjur eller sjukdomar i växthuset.
Odling i lådor
Odling i lådor blir varma snabbt på våren och du kan vara igång tidigare än om du odlar direkt i jorden. Det är enkelt att uppgradera lådorna med ett extra lock eller lite fiberduk - för super tidig vinterodling. Det är relativt enkel att byta jorden om du får in skadedjur eller sjukdomar. Den relativt stora jordmängden (beroende på lådstorlek) behåller fukten bra.
Nackdelar
- Kostar en del att bygga
- Är relativt besvärliga att flytta
Odling i Krukor
Odling i krukor är smidigt om du vill ändra hur du placerar dina odlingar - du får ett flexibelt system där du kan placera ut baljor och krukor där det passar bra. Krukorna blir varma fort på våren och du kan vara igång tidigt med odlingarna. Vissa värmekrävande växter så som paprika och chili trivs extra bra i krukor. Odlingen blir mycket lättskött och du slipper rensa. Det är mycket enkelt att byta jord.
Nackdelar
- Torkar ut fort, kräver bevattningssystem
- Plantorna kan få näringsbrist, extra näring behöver tillsättas ofta.
- Passar inte så bra för bredsådder av t.ex. salladsblad och liknande
Markduk mot ogräs
Det smidigt att täcka hela ytan i växthuset med en markduk. Vill du odla i bäddarna så kan du enkelt skära bort markduken eller skära kryss i den där du har plantor. Vill du ha det extra lätt att underhålla så kan du ha en bredare markduk som även täcker en del av ytan utanför växthuset.
LÄNK: Markduk
Inredningsförslag Växa 4 x 6m
I det här inredningsförslaget använder vi en kombination av odlingsmetoderna. - men innan du ritar upp din inredning är det bra att fundera på vad du vill odla och vilken metod som passar dina behov bäst.
Gör gärna en skalenlig skiss på ditt växthus 1:20 brukar funka bra - då blir ritningen 19,5 x 30cm (på ett Växa 4 - 6m). Du kan göra utklippta pappersmallar för odlingslådor så kan du enkelt flytta runt det på din ritning. Du får enkelt fram måtten genom att dividera med 20. Självklart kan du även använda ett digitalt ritverktyg som t.ex. Sketchup
Passa även gärna på att fundera på om du vill ha något bevattningssystem, då kan du gruppera plantor efter olika bevattningsbehov och får en enklare installation av systemet.
Länk: Bevattningsysystem
Överblick av Växa 4 x 6m, funktioner
Detta lämnar ett utrymme om ca 180cm för utplacering av krukor m.m.
Den vägghängda hyllan skapar ett bra utrymme under där du kan odla lågväxande plantor i krukor.
Länk: Odlingshylla
Förslaget är ritat med tanke på att det ska vara en lagom kombination av "effektivt använd yta" och "enkelt att arbeta". Självklart går det att planera både tätare och luftigare - beroende på hur du vill utnyttja växthuset. - Tänk dock på att det ska vara en miljö där du trivs att arbeta och ofta ångrar man sig om man planerar för trångt.En annan fördel med att planera grunden luftigt är också att det är enkelt att fylla på med plantor i krukor - där man anser att yta finns.
Växa 5
I ett Växa 5 så finns det mer bredd att arbeta på, dessutom är takhöjden högre vilket för det utmärk att placera tomater och gurka i mitten av växthuset. Här är ett förslag med 2st gångar. Växa 5 x 10,5m. Det här är en planering som inte direkt maximerar utnyttjandet av ytan - utan istället har fokus på att skapa en trevlig arbetsplats där olika typer av plantor för bra plats och det finns utrymme att ställa in det där spontanköpet i en kruka. - Just mycket yta för krukodling är ett trevligt sätt att få en flexibel yta i växthuset.
Några mått