Artiklar filtrerade på datum: april 2013 - GjordNära Tunnelväxthus - Polytunnel prisvärda Växthus, bågväxthus
söndag, 28 april 2013 18:40

Ogrässäkring av växthus

Förr året fick vi väldigt mycket svårrensat ogräs på ytterkanterna av växthuset, mellan där plasten sluter an mot marken och innan våra odlingslådor. Här är det svårt att böja sig och komma åt och eftersom det inte blir så ofta som vi lyfte upp plasten där så spirade ogräset oväntat bra. Så kan vi inte ha det!

Minska ogräset i växthusetMinska ogräset i växthusetOgrässäkring av växthusetOgrässäkring av växthusetMinska ogräset i växthusetMinska ogräset i växthuset

I år ogrässäkrar vi den kanten genom att häfta på lite gamla fodersäckar längs med hela långsidan. Därefter kastar vi på lite grus så säckarna ligger fint i ytterkant också och sedan tillbaka med plasten igen. Känns riktigt bra, kommer spara en hel del jobb!

Rädisor i växthuse gror snabbtRädisor i växthuse gror snabbtFin värme och bra ljus i växthuset nu. Rädisorna som vi satte förra helgen har redan kommit upp och ringblommorna lika så, dessa plus en del annat gror vi direkt i växthuset utan att ta omvägen om att förgro.

Jordgubbari växthuset blir härligtJordgubbari växthuset blir härligtJordgubbarna har fått sig en välbehövlig rensning. De har kommit igång ordentligt nu och jag tror vi kan hoppas på att få rekordtidiga jordgubbar i vårt växthus.

Våra andra plantor, gurkor, tomater basilika med flera får sola sig ett par timmar vare dag i växthuset innan de får komma in igen framåt kvällen. Det är helt frostfritt inne i växthuset, framför allt under fiberduken, men gurkor och paprikor med flera trivs nog inte så bra med den kalla temperatur som blir på natten. Det märks verkligen skillnad på gurkväxterna nu när de får vara i växthuset på soliga dagar, de växer på sig riktigt fint.

Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Rädisorna sådda direkt under fiberduk i växthusetRädisorna sådda direkt under fiberduk i växthuset Det här är vitlök som vi satte i höstasDet här är vitlök som vi satte i höstas Här ärringblommer som gror direkt inne i växthuset nu.Här ärringblommer som gror direkt inne i växthuset nu. Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Gräslöken är också på gång, fast den står inte ens i växthusetGräslöken är också på gång, fast den står inte ens i växthuset

tisdag, 23 april 2013 18:56

Härdning av plantor i växthuset

Gurkplantor med turbo i vårt VäxthusGurkplantor med turbo i vårt VäxthusEftersom flera av plantorna ska sitta i växthuset så småningom när natt- temperaturen stigit lite så har vi redan nu börjat ta ut dem för att ge dem lite luft. Har varit riktigt härligt väder senaste dagarna och temperaturen stiger snabbt i Växthuset. Ser ingen störra skillnad på de flesta plantorna, undantaget alla gurkplantorna som verkar stortrivas så snart som det blir lite varmt.

Våra chiliplantor, blir fyra sorter i år bla Ancho eller Poblano som den heter egentligenVåra chiliplantor, blir fyra sorter i år bla Ancho eller Poblano som den heter egentligenKålplantor, romanesco och BroccolaKålplantor, romanesco och Broccola I år har vi ett par nya sorters chili. Poblano, pasilla bajio och banana chili utöver vår vanliga.

söndag, 21 april 2013 18:45

Odlingsplanering i tunnelväxthuset

Tunnelväxthus med barnkammaravdelningTunnelväxthus med barnkammaravdelningEfter förra årets odlingar så har vi såklart ett par erfarenheter och tänker planera odlandet lite annorlunda. Det första vi ska göra är att utnytja ytan lite effektivare. Detta genom att ha omväxlande låga och höga odlingskärl i mitten. Vi minskar ner lite på gångarna, framför var allt ytan i början på växthuset väldigt dåligt utnytjad. Så ett par bäddar till och lite snyggare gångar med grus i. 

Snyggt tunnelväxthusSnyggt tunnelväxthus
Tunnelväxthus med bra hylla för plantuppdragningTunnelväxthus med bra hylla för plantuppdragning

En annan sak som känns vikig är att tänka på plantuppdragning i växthuset. Så  snart det går är det skönt att få ut plantorna, och vi tänker nog försöka förodla mer än vad vi har gjort tidigare. Därför ha vi byggt en liten hylla av gammalt spillvirke som får tjäna som barnkammare. Kommer täcka in den hyllan med ett extra varv fiberduk eller plast om det behövs.

måndag, 15 april 2013 18:29

Montage av växthusplast

Här monterar vi plasten på vårt Tunnelväxthus. Det kommer en mer utförlig beskrivning av detta under bygginstruktioner lite senare.

Montage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthus

söndag, 14 april 2013 20:19

Misshandlad sparris spirar

sparris-finsparris-finEtt par av sparrisplantorna som vi satte förra sommaren och "fick över" har överlevt min omilda behandling och kommit upp. Ska bli spännande att se hur kraftiga de blir som jag satte i Tunnelväxthuset förra sommaren. Vigde en mindre odlingsbänk bara åt sparris, frön som jag satte i slutet på Juni och som grodde fint. Så fint att jag plötsligt hade drivvis med sparrisplantor, mer än vad vi fick plats med i den lilla drivbänken i växthuset. Plantorna fick stå kvar och frysa i växthuset medan det blev vinter, sedan tryckte jag in dem på en hylla i garaget där de stått fram till nu.

onsdag, 10 april 2013 07:27

Basilikan och tomaterna spirar

 

Basilika genovese den goda!Basilika genovese den goda! Först upp ur så lådorna är Basilika Genovese och tomaterna Garden Delight även Sungold är på gång. Fortfarande ingen lycka med att få loss säckarna till växthuset...

 

Tomater på gångTomater på gång

 

Nu ska jag fundera på vad mer som är dags att förgro. Lite blomkål och broccoli kanske. Zuchini och pumpa får nog vänta någon vecka till. Några förslag ??? {fcomment}

 

torsdag, 04 april 2013 16:41

Fastfrysta sandsäckar

Fastfrysta sandsäckarFastfrysta sandsäckarVäntar på att sandsäckarna ska töa loss. En god idé hade varit att förvara dem torrt...

 

 
torsdag, 04 april 2013 10:58

Sorterar bland fröerna

 

Sorterar bland fröernaSorterar bland fröernaSorterar bland fröerna och försöker välja och prioritera vad som ska sättas nu och som ska direktsås i växthustunneln... Vissa plantor som gurkplantor gillar ju inte att planteras om...

 

torsdag, 04 april 2013 10:40

Få liv på sparris

 

Förra året satte vi lite sparris mitt i sommaren. De flesta står ute men vi fick lite plantor över som bryskt övervintrades i kallt garage. Nu får vi se om de går att väcka till liv igen.

 

 
onsdag, 03 april 2013 19:41

Frösådd tomat & chili

frösådd av Tomaterfrösådd av TomaterEftersom vi varit på resa kom vi igång sent med vår frösådd i år. Tidigare år har vi alltid börjat tidigt, men med ett stort tunnelväxthus hoppas vi på att det snart blir riktig fart på odlandet. Väntar just nu på att sandsäckarna ska töa fram innan vi sätter på plasten igen...

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Ok”.
Läs mer... Ok