Det började med tre små frön som såddes i april - Vi hade aldrig kunnat gissa oss till vad dessa monsterplantor skulle ställa till med. I början märkte vi mest dess växtkraft på att de vill ta över större och större del av tunnelväxthuset. Men när frukterna också växte i rasande fart blev vi väldigt förvånade över hur mycket skörd man kan få från dessa plantor!

Här är en film där vi först visar hur stor plantan blivit redan i Juni - sedan hur den fullkomligt invaderar den övre delen av växthuset - Tur att vi ledde upp den i taket och att det är rejäl takhöjd!

 

onsdag, 22 januari 2014 16:12

Starten på Odlingsåret

Det är så härligt när man får sätta igång igen. Drömmarna, planerna sorterna... Äntligen lite jord under naglarna!

Vårt enkla förodlingsbordVårt enkla förodlingsbordI år sätter vi flera tomatsorter, lite mer paprika & chili och som vanligt massor av basilika. Här är några bilder från vår förodlingshylla.

Det är ett bord som vi täcker med vanlig täckplast. Plasten häftar jag fast en bit upp på väggen också så behöver man inte vara så försiktig när man sätter fart med blomsprutan och vattenkannan. Ovanför hänger ett par ramper med vanliga lysrörslampor. 

Just nu håller vi temperaturen omkring 20 grader eftersom allt inte har grott ännu. Men när det mesta har tittat upp så sänker vi temperaturen till 16grader på dagen och ca 12-14 på natten. Lamporna går på timer och just nu får växterna ca 12h extraljus varje dag. Kanske ökar det till 15 när växterna är lite frodigare

Förodling av tomaterFörodling av tomaterFörodling av tomaterFörodling av tomater

När man förodlar inomhus är det ett par enkla saker som är bra att tänka på.

  • När ni sätter fröna ska jorden vara fuktig - inte blöt. Vattna inte för mycket i början
  • När fröna har grott är det bra med lägre temperatur och viktigast av allt - mycket ljus.
  • Efter ett tag är det dags för omskolning. Sätt då plantorna djupt
  • Innan utplantering så måste plantorna avhärdas. Vänj dem gradvis vid riktigt soljus..

Varför är det viktigt med mycket ljus och lite värme? För lite ljus och mycket värme ger långa rangliga plantor. Mycket ljus och lagom värme ger kraftiga stabila plantor som kommer överleva länge.

Såhär förodlar jag:

  • Fyll en liten kruka med 2/3 vanlig plantjord. Sedan i med 1/3 näringsfattig såjord. I år har jag använt coccos substrat, det funkade fint.
  • Sedan grundvattning och i med fröet. Ofta ska fröet inte så djupt ner, men läs på påsen för säkerhets skull... Som grundregel ska fröet lika djupt mer som det är stort.
  • Temperaturen när fröna gror ska vara ca 20-25grader så har ni en varm plats så ställ dem där. När sedan plantan fått fart så är det lägre temp 10-16 grader och mycket ljus som gäller.

Något som vi alltid missar är hur stor plats plantorna tar när de är lite större fram i mars-april. Dessutom brukar vi alltid tappa bort eller missa att märka ett par plantor som vi inte vet vad det är så bra uppmärkning är att rekommendera. Hos oss startar odlingsåret i januari med tomat, chili och paprika....

onsdag, 22 januari 2014 16:03

Citronträdet

Det otroligt risiga citronträdet trivdes bra i växthuset i somras. Nu är det mycket frodigare. I år har fått en rik skörd av 1st citron... Trädet har en härligt frisk citrusdoft. Ska plantera om trädet i bättre jord och efter ett årtilli värmen i växthuset kommer det nog vara ännu frodigare.

Vår enda citronVår enda citronVårt citronträdVårt citronträd

lördag, 19 oktober 2013 06:30

Uppföljning sommarodlingar

 

Eftersom vi inte haft tid med att lägga upp alla bilder från i somras så  kommer vi löpande lägga ut de sista här.

Det var en helt fantastisk sommar och aldrig har vi skördat så mycket som i år. Här komme lite bilder.

Växthus - Tunnelväxthus översiktVäxthus - Tunnelväxthus översiktGurkor på rad i vårt växthus F1 zeina eller MaxGurkor på rad i vårt växthus F1 zeina eller MaxGurkor i vårt Växthus F1 Zeina eller F1 MaxGurkor i vårt Växthus F1 Zeina eller F1 Max

I år har vi odlat F1 Zeina och F1 max utöver ett par plantor med vanliga frögurkor. Kan verkligen rekommendera dessa sorter. Har fått en otrolig skörd i år. Vi har tilloch med kunnat sälja en hel del gurka! Utöver att det blir mycket större skörd med dessa plantor är gurkorna också finare och godare. Har tidigare ratat många F1 frön eftersom vi vill ta eget utsäde, men med gurkor är det värt varenda krona att få den extra kvalitén som dessa gav.

Phusalis i växthusPhusalis i växthusPaprika i växthusPaprika i växthusTomaterTomaterHar ni inte provat att odla Physalis tidigare så kan vi verkligen rekommendera det. Den är otroligt lättodlad och växer väldigt snabbt och ger stor skörd! Dessutom känns den ganska exotisk när man äter den, helt annorlunda mot de frukter vi normalt sett odlar. Funkade också hyggligt på friland men gav godare skörd i växthustet.

Spetspaprikorna har också gått väldigt bra. De blev aldrig röda men är som gröna också väldigt söta och goda.

Det här är Gardener's Delight en lite större körsbärstomat som får väldigt snygga tomat-kvistar. Dock är min favorit i år Sungold som är riktigt god!

 

måndag, 17 juni 2013 18:48

Gurka & jordgubbar med myror

 

Dags för en uppdatering om vad som händer i växthuset just nu. Har varit en hektisk tid med utplanteringar, varmt väder och full fart på växterna. Första som jag vill visa är våra jordgubbar. De kommer nu i massor, röda och fina. De första plockade vi ca 8-9 juni och nu så mognar massor varje dag. Har fått in röda små ettermyror eller gula tuvmyror. Bits gör de och gillar jordgubbar. Har prövat att strö kanel överhela jordgubbslandet och det verkar hjälpa!

Jordgubbar med kanel mot myrornaJordgubbar med kanel mot myrornaSallad som växer bra i tunnelväxthusetSallad som växer bra i tunnelväxthusetMammutbasilika smakar lite mer anisMammutbasilika smakar lite mer anis

Gurkorna växer otroligt bra just nu, verkar uppskatta värmen och riklig tillgång på vatten och näring. Vi kan skörda varje dag nästan, bäst är de när de är ganska små. Även druvgurkan växer otroligt bra.

Druvgurka på gång i växthusetDruvgurka på gång i växthusetHärligt gröna gurkor i tunnelväxthusetHärligt gröna gurkor i tunnelväxthuset

Gurkor mogna att skördas i tunnelväxthusetGurkor mogna att skördas i tunnelväxthuset

Vi har planterat ut alla plantorna som blev uppdrivna i väthuset. Detta har funkat mycket bra. Det vi planterat ut är Purpurböna, Borlottiböna, Spritärt, Broccoli, Majs, Druvgurkor, Nakenfröpumpa och en hel del annat. Vi försöker täcka med gräsklipp mellan plantorna så slipper vi en hel del rensning samtidigt som gräsklippet håller jorden fuktig och gödslar.

Uppdrivna plantor ifrån växthuset planteras på frilandUppdrivna plantor ifrån växthuset planteras på frilandUppdrivna plantor ifrån växthuset planteras på friland med täckodlingUppdrivna plantor ifrån växthuset planteras på friland med täckodlingNakenfröpumpa som vi har drivit upp i växthusetNakenfröpumpa som vi har drivit upp i växthuset

Några roliga växter har vi också på gång. Vi är väldigt nöjda och glada över vår Physalis, Kapkrusbären som växer mycket bra i tunnelväxthuset, på friland händer det inte  så mycket med dem, men oj vad de växer i värmen inne växthuset. En annan lite rolig sak är lakrisrot, som trots växthusvärme inte verkar växa så snabbt. Kanske ska flytta ut ett par av dem för att se om de kanske inte riktigt trivs i värmen som blir i växthuset.

Phusalis, kapkrusbär i vårt tunnelväxthusPhusalis, kapkrusbär i vårt tunnelväxthusHär odlar vi Lakritsrot på krukaHär odlar vi Lakritsrot på krukaMammuth BasilikaMammuth Basilika

Gödseltunnan används flitigt.I år fyller jag den med färskt hönsgödsel ifrån hönsens bajslådor, sedan fyller jag på med vatten och låter stå ett par dagar. Blandningen blir ganska stark så jag späder den ca 1-del till 10 delar vatten (helt ovetenskapligt med ögonmått) tills färgen blir lite blekare. Därefter vattnar jag först med gödselvatten och därefter en sväng med slangen. Känns renare att "spola av" alla plantorna en liten sväng efter att man har fyllt på med hönsgödseln. 

Gödseltunnan som vi fyller med hönsgödsel och vattenGödseltunnan som vi fyller med hönsgödsel och vattenÖversiktsbild innifrån tunnelväxthuset. Mycket snören och uppbindning nu....Översiktsbild innifrån tunnelväxthuset. Mycket snören och uppbindning nu....Härliga majsplantor som vi har planterat ut från tunnelväxthusetHärliga majsplantor som vi har planterat ut från tunnelväxthuset

Tomaterna blommar i tunnelväxthusetTomaterna blommar i tunnelväxthusetStåtlig tomatplanta inne i växthusetStåtlig tomatplanta inne i växthusetTunnelväxthuset innifrån dörren.Tunnelväxthuset innifrån dörren. 

måndag, 20 maj 2013 20:01

Först ut är rädisan & salladen

Sallad växer bra i växthusSallad växer bra i växthusRädisor i växthus växer rekordsnabbtRädisor i växthus växer rekordsnabbtNu har vi njutigt av den första skörden i växthuset. Först ut är rädisidan. Prövar en vit sort i år Den sådde vi 21 april och är nu helt färdig. Otroligt snabba och lättodlade. Även salladen växer på bra nu när det är lite varmare.

Det mesta i växthuset är nu planterat och planerat, hoppas planen håller och att det inte blir för trångt. Är ju luftigt och fint nu, men med massor av tomater och gurkor som snabbt blir stora kommer det säkert vara lite trångt längre fram mot sensommaren....

Vitlök växer bra i tinnelväxthusetVitlök växer bra i tinnelväxthusetTomater direkt i jordsäck i tunnelväxthusetTomater direkt i jordsäck i tunnelväxthusetBasilika i tunnelväxthusBasilika i tunnelväxthus

TunnelväxthusetTunnelväxthusetJordgubbarna blommar för fullt och vi hoppas på tidiga gubbar. Sparrisen har också tagis sig fint, Vet inte om jag ska sätta ut dem i sensommar eller om jag ska vänta ett år till....

På förgroningshyllan har vi nu en del ärtor och bönor, dessutom en del roliga blommor,. solrosor, krasse, luktärt mfl. Broccolin och pumporna är nu ivirga att komma ut i landet, men jag tror de får vänta någon vecka Jordgubbar i det rymliga växthusetJordgubbar i det rymliga växthusettill.

Förgroning går bra i tunnelväxthusFörgroning går bra i tunnelväxthus Majs växer innan utplantering i vårt båghusMajs växer innan utplantering i vårt båghus  Purpurböna i vårt växthusePurpurböna i vårt växthuseFörgroningshyllan i tunnelväxthusetFörgroningshyllan i tunnelväxthusetUppochner tomat krukor kanske sparar lite platsUppochner tomat krukor kanske sparar lite plats

söndag, 28 april 2013 18:40

Ogrässäkring av växthus

Förr året fick vi väldigt mycket svårrensat ogräs på ytterkanterna av växthuset, mellan där plasten sluter an mot marken och innan våra odlingslådor. Här är det svårt att böja sig och komma åt och eftersom det inte blir så ofta som vi lyfte upp plasten där så spirade ogräset oväntat bra. Så kan vi inte ha det!

Minska ogräset i växthusetMinska ogräset i växthusetOgrässäkring av växthusetOgrässäkring av växthusetMinska ogräset i växthusetMinska ogräset i växthuset

I år ogrässäkrar vi den kanten genom att häfta på lite gamla fodersäckar längs med hela långsidan. Därefter kastar vi på lite grus så säckarna ligger fint i ytterkant också och sedan tillbaka med plasten igen. Känns riktigt bra, kommer spara en hel del jobb!

Rädisor i växthuse gror snabbtRädisor i växthuse gror snabbtFin värme och bra ljus i växthuset nu. Rädisorna som vi satte förra helgen har redan kommit upp och ringblommorna lika så, dessa plus en del annat gror vi direkt i växthuset utan att ta omvägen om att förgro.

Jordgubbari växthuset blir härligtJordgubbari växthuset blir härligtJordgubbarna har fått sig en välbehövlig rensning. De har kommit igång ordentligt nu och jag tror vi kan hoppas på att få rekordtidiga jordgubbar i vårt växthus.

Våra andra plantor, gurkor, tomater basilika med flera får sola sig ett par timmar vare dag i växthuset innan de får komma in igen framåt kvällen. Det är helt frostfritt inne i växthuset, framför allt under fiberduken, men gurkor och paprikor med flera trivs nog inte så bra med den kalla temperatur som blir på natten. Det märks verkligen skillnad på gurkväxterna nu när de får vara i växthuset på soliga dagar, de växer på sig riktigt fint.

Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Rädisorna sådda direkt under fiberduk i växthusetRädisorna sådda direkt under fiberduk i växthuset Det här är vitlök som vi satte i höstasDet här är vitlök som vi satte i höstas Här ärringblommer som gror direkt inne i växthuset nu.Här ärringblommer som gror direkt inne i växthuset nu. Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Plantor på solsemester i växthusPlantor på solsemester i växthus Gräslöken är också på gång, fast den står inte ens i växthusetGräslöken är också på gång, fast den står inte ens i växthuset

tisdag, 23 april 2013 18:56

Härdning av plantor i växthuset

Gurkplantor med turbo i vårt VäxthusGurkplantor med turbo i vårt VäxthusEftersom flera av plantorna ska sitta i växthuset så småningom när natt- temperaturen stigit lite så har vi redan nu börjat ta ut dem för att ge dem lite luft. Har varit riktigt härligt väder senaste dagarna och temperaturen stiger snabbt i Växthuset. Ser ingen störra skillnad på de flesta plantorna, undantaget alla gurkplantorna som verkar stortrivas så snart som det blir lite varmt.

Våra chiliplantor, blir fyra sorter i år bla Ancho eller Poblano som den heter egentligenVåra chiliplantor, blir fyra sorter i år bla Ancho eller Poblano som den heter egentligenKålplantor, romanesco och BroccolaKålplantor, romanesco och Broccola I år har vi ett par nya sorters chili. Poblano, pasilla bajio och banana chili utöver vår vanliga.

söndag, 21 april 2013 18:45

Odlingsplanering i tunnelväxthuset

Tunnelväxthus med barnkammaravdelningTunnelväxthus med barnkammaravdelningEfter förra årets odlingar så har vi såklart ett par erfarenheter och tänker planera odlandet lite annorlunda. Det första vi ska göra är att utnytja ytan lite effektivare. Detta genom att ha omväxlande låga och höga odlingskärl i mitten. Vi minskar ner lite på gångarna, framför var allt ytan i början på växthuset väldigt dåligt utnytjad. Så ett par bäddar till och lite snyggare gångar med grus i. 

Snyggt tunnelväxthusSnyggt tunnelväxthus
Tunnelväxthus med bra hylla för plantuppdragningTunnelväxthus med bra hylla för plantuppdragning

En annan sak som känns vikig är att tänka på plantuppdragning i växthuset. Så  snart det går är det skönt att få ut plantorna, och vi tänker nog försöka förodla mer än vad vi har gjort tidigare. Därför ha vi byggt en liten hylla av gammalt spillvirke som får tjäna som barnkammare. Kommer täcka in den hyllan med ett extra varv fiberduk eller plast om det behövs.

måndag, 15 april 2013 18:29

Montage av växthusplast

Här monterar vi plasten på vårt Tunnelväxthus. Det kommer en mer utförlig beskrivning av detta under bygginstruktioner lite senare.

Montage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthusMontage av plast i tunnelväxthus

söndag, 14 april 2013 20:19

Misshandlad sparris spirar

sparris-finsparris-finEtt par av sparrisplantorna som vi satte förra sommaren och "fick över" har överlevt min omilda behandling och kommit upp. Ska bli spännande att se hur kraftiga de blir som jag satte i Tunnelväxthuset förra sommaren. Vigde en mindre odlingsbänk bara åt sparris, frön som jag satte i slutet på Juni och som grodde fint. Så fint att jag plötsligt hade drivvis med sparrisplantor, mer än vad vi fick plats med i den lilla drivbänken i växthuset. Plantorna fick stå kvar och frysa i växthuset medan det blev vinter, sedan tryckte jag in dem på en hylla i garaget där de stått fram till nu.

onsdag, 10 april 2013 07:27

Basilikan och tomaterna spirar

 

Basilika genovese den goda!Basilika genovese den goda! Först upp ur så lådorna är Basilika Genovese och tomaterna Garden Delight även Sungold är på gång. Fortfarande ingen lycka med att få loss säckarna till växthuset...

 

Tomater på gångTomater på gång

 

Nu ska jag fundera på vad mer som är dags att förgro. Lite blomkål och broccoli kanske. Zuchini och pumpa får nog vänta någon vecka till. Några förslag ??? {fcomment}

 

torsdag, 04 april 2013 16:41

Fastfrysta sandsäckar

Fastfrysta sandsäckarFastfrysta sandsäckarVäntar på att sandsäckarna ska töa loss. En god idé hade varit att förvara dem torrt...

 

 
torsdag, 04 april 2013 10:58

Sorterar bland fröerna

 

Sorterar bland fröernaSorterar bland fröernaSorterar bland fröerna och försöker välja och prioritera vad som ska sättas nu och som ska direktsås i växthustunneln... Vissa plantor som gurkplantor gillar ju inte att planteras om...

 

torsdag, 04 april 2013 10:40

Få liv på sparris

 

Förra året satte vi lite sparris mitt i sommaren. De flesta står ute men vi fick lite plantor över som bryskt övervintrades i kallt garage. Nu får vi se om de går att väcka till liv igen.

 

 
onsdag, 03 april 2013 19:41

Frösådd tomat & chili

frösådd av Tomaterfrösådd av TomaterEftersom vi varit på resa kom vi igång sent med vår frösådd i år. Tidigare år har vi alltid börjat tidigt, men med ett stort tunnelväxthus hoppas vi på att det snart blir riktig fart på odlandet. Väntar just nu på att sandsäckarna ska töa fram innan vi sätter på plasten igen...

torsdag, 28 februari 2013 22:28

Dax att sätta Tomater

Tomater i TunnelväxthusTomater i TunnelväxthusSå var det äntligen dax att sätta tomaterna inför sommarens odingar i Växthus. Här är en bild  från våra "Money maker" som vi hade förra året. Gav väldigt fin avkastning men tyvärr drabbades vi av Potatis bladmögel mot slutet av sommaren.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Ok”.
Läs mer... Ok