Jämförelse mellan olika typer av växthusplast

Åldersbeständig byggplast (blå eller genomskinlig)

byggplast

Är inte UV-beständig - åldersbeständig och UV-beständig är inte samma sakByggplast innehåller bland annat: Kalcium, tenn, zink och barium i olika föreningar används som stabilisatorer och ftalater som mjukgörare. Det är bariumet som ger den blåa färgen.  Andra tillsatser som kan finnas i byggplast är: Anti-mögelmedel och flammskyddsmedel. Byggmax skriver på sin hemsida:

 "Då produkten både är ålders och alkalier-stabiliserad ska den inte vara i kontakt med livsmedel och därmed bör den heller inte användas i samband med odling."

Byggplast är gjord för att användas inomhus inne i en vägg, där den inte har kontakt med sol eller grödor vi äter.


Armerad Plast (PE)

armerad plast

Armeringen gör plasten stark men säger ingenting om UV-skydd. En armerad PE plast utan UV-skydd kan falla sönder efter 1 år. Denna plast är också mycket svår att montera spänt vilket kan resultera i skador på plasten. Avsaknad av EVA i plasten gör den skör under vintern. Denna plast levereras ofta formsydd till stommen. Sömmarna perforerar plasten i linjer som försvagar plasten och gör att den lättare rivs sönder vid sömmarna.

En armerad plast som innhåller anti-UV (och eventuellt EVA) är ett bra val som växthusplast - fråga efter hur lång UV garanti plasten har!


PVC

pvc greenhouse mini

Känns igen på sin oljiga feta yta.

PVC med anti-UV kan vara en hållbar plast för växthus. Tyvärr innehåller PVC stor andel tungmetaller andra gifter som vid produktion, återvinning och användning är mycket problematiska miljömässigt. Naturskyddsföreningen listar PVC som en "värstingplast" som ska undvikas. PVC framställs i en komplicerad, energikrävande klorkemisk process där bland annat stabilisatorer av tungmetaller används liksom miljöskadliga tillsatser i form av kvicksilver och flamskyddsmedel. Under brukningsskedet släpper mjukgjord PVC ifrån stora mängder allergiframkallande och hormonstörande mjukgörarare (ftalater). Mjukgörarna samlas i damm och inandas av de människor som vistas i närheten. Benämns ibland som Vinyl.


Enkel PE

 Tjockleken på genomskinlig PE är ofta mellan 100-150my - vilket gör att den inte är tillräckligt stark. Avsaknad av EVA gör plasten skör på vintern. Kan funka ett år - men håller förmodligen inte längre.


Andra plaster

Det finns gott om andra plaster som ibland används till odling, tex presenningar. Gemensamt för dem är att de inte är avsedda för odling och man kan inte veta vilka ämnen som plasten innehåller. Många presenningar släpper också igenom för lite ljus för att vara bra som växthusplast


GjordNära Växthusplast

GjordNära EVA 200my

GjordNära EVA växthusplast är tillverkad av 3 lager (co-extruded multilayer). Två lager Polyeten (PE) och ett lager EVA. 200my tjock. Finns i olika bredder och beställs per meter. Tillverkad i EU

UV-stabil i 5 år med garanti
Det inbyggda UV-skyddet i plasten gör att den inte nöts av solens UV-strålar på 5 år. Den behåller sin seghet och smidighet under hela livslängden.

Stark och seg även på vintern
Plasten är seg ända ner till -35°C tack vare kombinationen av PE och EVA.

Antikondens 
Kondens rinner längs med plasten istället för att droppa ner som kallt regn på natten.

IR-reflekterande
Växthusen behåller värmen bättre på natten tack vare IR-reflekterande egenskaper.

Behåller formen vid olika temperaturer
Tillverkningsmetoden med 3 lager gör att plasten håller formen bättre vid olika temperaturer.

Tillverkad för odling
Plasten är tillverkad för och avsedd till odling.

LÄNK: Växthusplast & Markduk

LÄNK: tekniska egenskaper GjordNära EVA 200


 Naturskyddsföreningens informationssida om plast

Vill ni läsa mer om olika typer av plaster och dess påverkan på miljö och hälsa kan jag varmt rekommendera Naturskyddsföreningens sida om plast.

http://www.naturskyddsforeningen.se/node/35087/


 

 

Taggar: Växthusplast

Produktnyheter

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Ok”.
Läs mer... Ok