Bevattningsystem

Högpresterande kompletta bevattningsysstem. Systemen bygger på komponenter från en tillverkare som vanligtvis endast levererar till yrkesodlare. Därför är alla delar av högsta kvalité och funktion. Paketen är kompletta och matarledningen är DN/16 (16mm) rör. Bevattningssystemen är kompatibla med varandra.

Bevattning för växthus - men fungerar lika bra på friland eller i rabatten.

Bevattning no 4 Kombo

Pris efter rabatt
Pris 790 kr
Rabatt

Mer information

Bevattningssystem 5 - Häckbevattning

Pris efter rabatt
Pris 490 kr
Rabatt

Mer information

Filter bevattning

Pris efter rabatt
Pris 299 kr
Rabatt

Mer information

Kopplingsklämma - 5st

Pris efter rabatt
Pris 39 kr
Rabatt

Mer information

Tryckregulator

Pris efter rabatt
Pris 149 kr
Rabatt

Mer information

Bevattningssystem 1 - Hängande spray

Pris efter rabatt
Pris 490 kr
Rabatt

Mer information

Bevattningssystem 2 - Droppspjut

Pris efter rabatt
Pris 790 kr
Rabatt

Mer information

Bevattning - Timer NY

Pris efter rabatt
Pris 690 kr
Rabatt

Mer information

Droppbevattning - Micro drip

Bevattningssystem

Bevattning i Tunnelväxthus och på frilandAtt installera bevattningssystem är lite som att bygga lego. Man monterar ihop flera olika delar som passar ens behov. Det finns flera olika bevattningsmunstycken och alla har olika fördelar. Här kommer en sammanställning på vad man behöver tänka på när man sätter ihop sitt bevattningssystem. Vi har också en film där vi går igenom bevattningens olika delar.

Vattna från en tunna - för mindre installationer

Våra bevattningssystem med Keramiska givare passar bra för den lite mindre installationen. Ett litet växthus, en balkong eller en uteplats som behöver vattnas.

En tank eller tunna kopplas till systemet. Varje givare fungerar som en egen sensor och när jorden är torr så vattnar givare, när jorden sedan är fuktig så stänger givaren av sig. Ingen el eller vattenanslutning behövs.

Fördelar

 • Enkelt att installera
 • Kräver ingen vattenanslutning

lådaorNackdelar

 • Dyrt om man ska vattna många plantor
 • Går inte att sprida vattnet med sprayare över större ytor.

LÄNK: Bevattning med keramiska givare

keramisk startsidanpotsBevattning med keramiska givare

 

Ansluten bevattning - för större installationer

Ansluten bevattning är jättebra och prisvärt om man vill vattna lite mer än bara några krukor eller plantor. Systemen är fullmatade med delar och går enkelt att bygga ut. De olika munstyckena kan täcka olika behöv - allt från droppbevattning på stora plantor till fina dimspridare för nysådder eller kyleffekt.

Fördelar

 • Prisvärt om man vill vattna många plantor
 • Går enkelt att bygga ut
 • Går att spraya stora bäddar
 • Går att styra med timer eller dator

Nackdelar

 • Kräver rent vatten med bra tryck

Bevattningspaketen länkar

Bevattningsmunstycken

 • Droppbevattning - för långsam bevattning av plantor och i krukor (droppspjut, tryckregulerad droppknapp)
 • Olika spraymunstycken - för att täcka större ytor och bäddar (Hängande spray, sprayknapp röd, vortex spray)

Eftersom droppbevattning och spraybevattning ger väldigt olika mängd så bör inte de blandas på samma slinga. Droppbevattning ger ofta 1-3liter/h medans spraybevattning kan ge 70 liter i timman. Har man då blandat både spray och dropp på samma slinga kommer plantorna att få väldigt olika mängd vatten

Droppbevattning passar bra för allt som är riktiga plantor - till exempel paprika, chili, gurka, tomat m.m.

Spraybevattning passar bra till större ytor, till exempel salladsbäddar, morotsbäddar, mangold m.m.

 

Vad behöver man för delar?

 bevattning skissBörja med att rita en enkel skiss över ytan som du ska vattna. Märk även ut vilka typer av plantor som du ska odla, så blir planeringen av systemet enklare. Rita ut dina böjar, T-kopplingar och kranar så är du säker på att delarna i ditt system räcker.

Exempelsystsem Växa 6 x 4m

 • ca 35m bevattningsledning
 • 6st t-kopplingar
 • 6 böjar
 • 4 kranar
 • ca 30 droppspjut
 • ca 20 spraymunstycken (röda sprayknappar eller Vortex spray
 • 5st dimspridare
 • 6st avslutningsringar

Gör gärna en skalenlig skiss på ditt växthus 1:20 brukar funka bra - då blir ritningen 19,5 x 30cm (på ett Växa 4 - 6m). Du kan göra utklippta pappersmallar för odlingslådor så kan du enkelt flytta runt det på din ritning. Du får enkelt fram måtten genom att dividera med 20. Självklart kan du även använda ett digitalt ritverktyg som t.ex. Sketchup

Styra med Timer

timer1

Hela systemet går att styra med timer. I exempelsystemet så går det åt 2st timers. En för droppspjuten och en för spraybevattningen. Dimspridarna slås på manuellt vid stark hetta. Timern kopplas då med fördel direkt på systemet. Eller om kranen är en bit ifrån växthuset så kan en timer kopplas på huvudkranen och en annan fungera som "stopptimer" för spraymunstyckena.

LÄNK: Timer

Anslutning till kran

Våra stora system bygger på att man har rent vatten med bra tryck. Om man inte har möjlighet att koppla till en kran så rekommenderar vi att man använder en bra pump med högt flöde, tex 1500 - 2000 liter/timma. Använd gärna en T-koppling med en kran precis efter pumpen som kan spola tillbaka vatten i tanken. Detta gär  att tryck inte byggs upp i systemet. Använd också ett filter för att undvika att partiklar sätter igen munstyckena.

Bevattningssystem sparar vatten Inerdning Tunnelväxthus

Används bevattningssystemet rätt så finns alla möjligheter att spara på vattnet. Istället för att varje planta övervattnas så får den precis det som den behöver och inget vatten rinner bort eller går till spillo.

Bevattning sparar tid

Det är svårt att vattna så långsamt som plantorna vill. Oftast vattnar man lite för fort med kanna eller slang och det mest av vattnet rinner bort. Med ett bevattningssystem så kan du vattna flera gånger per dag och under längre tid.

Länk: Bevattningsysystem

Film

<

Bilder

droppspjutkopplingscentralsprayknapp

Manual

Manual - bevattningBevattningssystem - Manual

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Ok”.
Läs mer... Ok