Om du inte gillar gröna bönor på konservburk från affären är du inte ensam. Många gör inte det. Hemkonserverade gröna bönor smakar dock ingenting som det.
Gröna bönor måste konserveras med tryckkokare; det finns inget alternativt sätt att konservera dem.
Det här receptet fungerar för alla typer av gröna bönor så som skärbönor, brytbönor, vaxbönor.
Många bönor tål konservering bättre än frysning
Ingredienser
- Gröna bönor
- Vatten
Förberedelser
- Innan du gör det här receptet så bör du läsa vår artikel om Tryckkonservering - grundmetod
- Tvätta alla redskap och burkar noggrant med varmt vatten och diskmedel.
Instruktioner
- Tvätta de gröna bönorna noggrant. Byt vatten och tvätta dem sedan en gång till. Skölj dem slutligen under rinnande vatten.
- Snitta bort ändarna på bönorna. Du behöver inte ta bort tråden.
- Lämna bönorna hela, eller skär dem i 2-3 cm långa bitar, eller i önskad storlek.
- Välj en av metoderna:
- Hotpack: Lägg bönorna i en stor kastrull med vatten, koka upp och låt koka i 5 minuter.
- Coldpack: Hoppa över blancheringssteget.
- Fyll bönorna i halvliters- eller litersburkar. Packa riktigt tätt vid coldpack.
- Lämna 3 cm utrymme upptill i burken.
- (Valfritt) Tillsätt en 1tsk salt per 500ml i varje burk. Använd salt utan jod
- Fyll på med kokande vatten (t.ex. från en vattenkokare) upp till 3 cm under kanten eller använd blancheringsvattnet.
- Lufta burkarna genom att försiktigt dra ut luftbubblor med en gaffel. Justera eventuellt utrymmet upptill vid behov.
- Torka av burkarnas kanter.
- Sätt på locken. och konservera.
Tabell: Koktid
- 500ml burkar 20minuter
- 1000ml burkar 25minuter
Packningsstil | Burkstorlek | Processtid | 0 - 304 m öh | 304-600m öh | 600-1200m öh | 1200-1800m öh |
---|---|---|---|---|---|---|
Hotpack & Coldpack | 500ml | 20 minuter | 10 psi | 11 psi | 12 psi | 13 psi |
Hotpack & Coldpack | 1liter | 25 minuter | 10 psi | 11 psi | 12 psi | 13 psi |